Siste Nytt (tilbake til Siste Nytt)

Betalingsanmerkninger

Statistikk fra Experian viser at 1 av 20 nordmenn er registrert med betalingsanmerkning pr Q1 2014. Totalt er det registrert 1, 1 millioner betalingsanmerkninger og det totale skyldige beløpet er 34,5 milliarder kroner.

Hva er en betalingsanmerkning? – Hvis man som privatperson unnlater å betale en faktura, sendes kravet til inkasso. Dersom inkassokravet ikke blir betalt, vil en betalingsanmerkning bli påført 30 dager etter at det er sendt en utleggsbegjæring til namsmannen. Når kravet er gjort opp slettes anmerkningen. Blir beløpet stående uoppgjort, kan anmerkningen være registrert i fire år før den fjernes.

For de fleste privatpersoner betyr en betalingsanmerkning at man ikke får lån eller annen form for kreditt, som for eksempel tegning av mobilabonnement. Den største betydningen vil trolig være inngangen til boligmarkedet, da långivere er underlagt en lovgivning der de skal være sikre på at det skal være tilrådelig å gi kreditt.

Står man i en situasjon der man ikke evner å gjøre opp sine krav, er det viktig at man selv tar initiativ til å løse problemet. Det er her mange feiler og lar ting skure og gå. En enkel telefon til kreditor eller inkassator kan ofte snu situasjonen.